VIP Blog

Friday, 2 March 2012

Tengok kartun macam budak-budak?

Assalamualaikum.

"ei tengok kartun, macam budak-budak la"

"ape kartun! x matang betol la"

Ha itu la kata-kata yang aku dengar setiap kali aku tengok kartun. Betul ke tengok kartun tu x matang? otak x berkembang? Ok aku rase x la sebab dengan tengok kartun ni aku boleh hilangkan stress dan buat aku happy. X macam sesetengah drama yang buat aku pening kepala dan susah nak paham, hee ^^,

Hari ni aku nak cakap tentang cerita kartun yang aku minat.  

 1-Detektif Conan 


Ni kartun yang aku paling minat sebab aku suke tengok conan ni selesaikan kes, memang best. Kadang-kadang tu aku pon terasa macam detektif, hehe. Selain tu sebab kudo die hensem terutame dalam live action. Tahu x siapa? die pelakon dalam cerita Hana Kimi iaitu sano (name sebenar x taw). Disebabkan ketaksuban aku dengan Detektif Conan ni, hari exam pon aku boleh bantai tengok cerita ni dan tinggalkan buku. Mak aku marah pon aku buat x tahu je (lepas tu aku bace ae). Bile aku x dapat jawab exam, ayah dan mak aku akan kenekan aku macam ni

"kalau x tahu kenapa x tanye conan time exam tu?" 

Aduh, terkene aku. Ish kalau conan ade kat sebelah, sah-sah la aku boleh jawab semua exam, hehe

2-Tom and Jerry


Ha ni kartun kegemaran aku sejak aku kecik lagi. Aku suke tengok Jerry si tikus tu kenakan Tom. Ni jugak kartun kegemaran ayah aku, kalau pergi rumah sedara aku dan ada cerita ni mesti kene tunggu sampai habis barulah boleh balik. Selagi x habis, jangan haraplah boleh balik, hee. Aku suke tengok kalau ade masalah, memang hilang tension.

3-Doraemon

 Ha ni lagi satu cerita kegemaran aku mase kecik-kecik dulu. Disebabkan doraemon ni aku selalu berangan boleh pergi mana je dengan pintu kemana-mana doraemon tu. Boleh pergi dan balik  ke mase hadapan atau zaman silam dengan mesin masa *wujud ke mesin tu? Aku dulu pernah jeles dengan nobita sebab die boleh mintak apa-apa je dengan doraemon, aku pon teringin jugak =,= Tapi tu semua masa zaman kecik-kecik la, hee.

4-Shinchan


Ha siapa x kenal budak 5 tahun yang comel ni. Aku suke tengok keletah die yang macam-macam perangai tu. Macam-macam dia buat, aku memang ketawa je la tengok dia ni. Tapi aku tahan bile part die miang, aduh! ade ke budak kecik macam tu? entah lah, hee.

5-Upin & Ipin

Ha betul, betul, betul (ikut gaya ipin) Aku mule minat pon sebab adik-adik aku selalu buka cerita ni, lepas tu terus jatu hati kat kemba due orang tu, comel pulak. Aku suke kalau dorang jadi detektif, sangat comel >,< Lagi satu, nikan kartun buatan malaysia so mestilah kene support, hehe

Ha tu je la entry aku kali, agak panjang jugak la. Sorry kalau rase entry ni merepek, aku xtaw nak cakap pasal ape, hehe. Oh ye terima kasih Detektif Fiqa sebab telah mencetuskan aku idea untuk buat entry ni, hee

p/s: x sangke dah 2 bulan aku tinggalkan KL ^^.

33 comments:

  1. Those cartoons are not just for boys or even kids. I use to watch some of those with my daughter.. Smile...
    Drain Camera

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. saya pon, saya pon (smbil melompat-lompat gembira)
      hahaha :P

      Delete
  3. katun bukan hanya untuk kanak2.. katun penghilang stress. yeah ! aahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol, betol, betol. .
      katun memang bole hilangkn stress. .
      hehe ^^

      Delete
  4. wohhooo. namaku ditag ^^ .
    btw nama dia ialah OGURI SHUN :P
    hahahhaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, owh oguri shun,
      baru tau, selama ni panggil sano je. .
      hee ^^

      Delete
  5. ala. hagemaru n spongebob tak minat ke? peberet tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...sukA sp0ngebob jugAk?? wAh jumpA geng! :D

      sApe cKp tgk kArtun mAcam budAk2?? boleh ilangkn stress tuu lao tgk kartun..kan3?? :D

      Delete
    2. huda jamil : favourite gak tu, trutme spongebob. .hehe :)

      alynn nyzaa : saye pon suke spongebob, hee ^^
      btol2, katun mmg bole ilangkn stress :)

      Delete
  6. uPin ipiN, atAshinchi, bArbie, hAgemAru, sp0ngeb0b (pAlin fevret), b0boiboy~ haha...rasa nk listkn sumer~~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. suke semua tu except barbie, x minat la. .hee :)
      sye klo listkn sume katun yg sye minat mmg pnjng berjele la, hehe

      Delete
  7. hehe..sy pun layan juga kartuun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah akak pon lyn katun, sme la :)

      Delete
    2. akak suka moster kid n dr slam arale...hehe

      Delete
    3. hehe, monster kids sye x mnt sngt tp dr slam arale tu mnt jugak. .hee

      Delete
  8. tom and jerry... faveret tu... tgk beratus-ratus kali pun xbosan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, mmg x bosan pon. .
      suke tngok jerry :)

      Delete
  9. dewi pun suka tengok kartun! bhahaha. kadang kadang tengok drama nieh pening kepala bila tengok kartun rilek jeeee.


    haha. kadang kadang join anak sedara layan kartun. muahahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik dewi pon tngok katun. .hee
      mmg rilex pon tngok katun ni :)
      hehe

      Delete
  10. rsnya most of the people will watch spongebob. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. spongebob minat jugak. .
      bkn je mnt tngok tp mnt main game spongebob jugak. .hee

      Delete
  11. aku minat naruto ngan bleach...
    huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. naruto sye layan tp bleach x sngt la. .hee

      Delete
  12. Lala pun minat giler conan tu :D
    nama sebenar Sano-Oguri Shun :D

    ReplyDelete
  13. aq suka detektif conan..hehehe..coz die encem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ha yg nsem tu mst kudo an. .
      tu pkwe aq. .haha :P

      Delete